top of page

Petra Van Tendeloo heeft de Belgische nationaliteit en is geboren te Merksem in 1972. Op 7-jarige leeftijd startte zij haar muziekstudies aan de Stedelijke Muziekacademie te Merksem. Aan het conservatorium te Antwerpen behaalde zij een Eerste Prijs Notenleer. Later studeerde ze aan het conservatorium te Maastricht bij zangpedagoge Mya Besselink en aan het conservatorium te Aken bij Prof. D.Wirtz. Verder vervolmaakte ze zich bij de sopraan Pamela Hambling en heldentenor Manfred Jung.

Zij vervolmaakte haar opleiding met lessen in klassiek ballet, tapdans, jazzballet, dictie, voordracht, viool en saxofoon. Vervolgens startte ze haar zangdebuut o.l.v. zangpedagoge Lieve Suys, bij wie zij toetrad tot het koor Scaldis Cantat. Daar zong ze haar eerste solopartij op 8-jarige leeftijd. Zij werkte mee aan de CD van Vox Temperis (CD92-006) en ze is tevens te beluisteren op de CD van Scaldis Cantat, begeleid door het orkest “Prima La Musica” (Noblesse CD87067) met werken van o.a. Haydn, Schubert, Schuman en Mendelsohn.

Daarnaast speelde zij mee in verschillende theaterprodukties bij het theatergezelschap Yvonne Lex (Doornroosje, de Zaak R en Omtrent Mortin).

 

Reeds op 14-jarige leeftijd zong zij de partij van Flora in Britten’s Turn of the Screw in de Vlaamse Kameropera. Daarop volgden de partijen van Bastienne in Mozart’s Bastien & Bastienne, Dirindina in La Dirindina van Scarlatti, La Primadonna in de Riemannoper van Tom Johnson en Griletta in Lo Speciale van Haydn (bij Kameropera Transparant).

Tevens zong ze mee in Le Nozze di Figaro (Barbarina) van Mozart bij het Fonds Alex De Vries, The Photographer van P. Glass(Transparant),de opera Hansel und Gretel (Gretel) van E. Humperdinck met Scaldis Cantat en de creatie Orfeo van W. Hus bij het Kaaitheater. In de Vlaamse Opera was zij te horen in de wereldcreatie Les Liaisons Dangereuses (Emilie) van P. Swerts en in de dodecafonische-opera “Lulu” van Alban Berg zong zij de rol van “Fünfzehnjährige”. Met de rol van Jana / Jenufa was ze voorheen niet alleen te gast in de Vlaamse Opera, maar tevens op het Saito Kinen Festival in Japan o.l.v. Seiji Ozawa. Ook in de Luxemburgse Opera werd Jenufa hernomen.

 

Naast opera en kameropera verleende zij haar medewerking aan talrijke operettes zoals De bloemen van HawaÏ (Laya) van P. Abraham te Goess, het Witte Paard (Otillie) van R. Benatsky te Dilbeek, enz. Tijdens haar 5-jarige verblijf in Portugal vormde zij een duo met pianist/componist Nicholas Mc Nair, waarmee ze op verschillende plaatsen in Portugal concerteerde. Ook was zij werkzaam aan de Duitse school te Lissabon.

Sinds 3 jaar heeft zij voor bepaalde tijd het concertpodium verlaten om zich te gaan toeleggen op het onderrichten. Ondertussen heeft zij een eigen techniek opgebouwd die vooral gebaseerd is op spontaniteit en intuïtie. Kinderen , natuur en religie zijn haar leermeesters. Haar eigen muzische, Intuïtieve school is ondertussen een feit en buiten het onderrichten neemt zij de tijd voor verschillende hobby’s zoals gym, thai-boks, ballet, roller-skate enz...

 

Verdere studies en projecten zijn oa. Uitschrijven van eigen compositie en het concerteren ervan, studie van de homeopathie en ayurveda...

Alleluia...

bottom of page